Tips voor het leren van biologie

Bij biologie is het belangrijk om goed alle begrippen te leren. Veel stampen dus! Daarnaast is begrip van processen belangrijk. Als je het lastig vindt om die uit het boek te leren, kun je ook op internet zoeken naar uitleg. En natuurlijk de extra uitleg uit deze cursussen bekijken.

De waarde van plaatjes

In het boek Toelatingsexamen Arts-Tandarts vind je veel afbeeldingen. Dat is niet voor niets, afbeeldingen zijn heel waardevol bij het leren. In deze cursus kom je veel van deze afbeeldingen ook weer tegen (in kleur!). Bestudeer ze goed, ook tijdens het leren. En probeer daarna voor jezelf bij de afbeeldingen te vertellen wat je erover weet. Dat helpt enorm om de stof te gaan begrijpen!

Afbeeldingen helpen om overzicht over de stof te krijgen. Als je aan de hand van deze afbeelding het proces van celademhaling kunt uitleggen, beheers je dat onderwerp al aardig (zie hoofdstuk 3).

Begrippen leren

Bij biologie is het heel belangrijk dat je heel goed alle begrippen kent. Maak daarom tijdens het bestuderen van de stof een begrippenlijst. Elk hoofdstuk in de e-learning bevat ook een begrippentest, om te zien of je de begrippen beheerst. Deze test haalt steeds 15 begrippen uit het hoofdstuk; je kunt de test dus meerdere keren maken, met steeds andere begrippen.

Tips voor extra uitleg

Een waardevolle website is de website Bioplek. Deze is gemaakt voor het voortgezet onderwijs in Nederland. Als je kijkt bij de animaties voor bovenbouw havo/vwo, kom je veel animaties tegen. De animaties over stofwisseling (hoofdstuk 3) en voortplanting (hoofdstuk 8) zijn bijvoorbeeld zeer de moeite waard!

Oefen veel

Een goede manier om te leren, is het oefenen van opgaven. Dit kan helpen om inzicht in de stof te krijgen en erachter te komen waar je al goed in bent en waarin nog niet. Bovendien ben je zo direct actief met de stof bezig, waardoor je het beter onthoud.

In deze module tref je al een aantal opgaven aan, maar je kunt ook op andere plaatsen oefenopgaven vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op biologiepagina.nl, daar kun je bij alle onderwerpen oefenmateriaal vinden. Als je denkt dat je alle stof onder de knie hebt, kun je oude kennistoetsen gaan oefenen via toelatingsexamenartstandarts.be.