Tips voor het invullen van multiple-choice vragen

Er worden vaak heel wat tips en methodes aangeraden of onder studenten besproken in verband met het invullen van een multiple choice ❨meerkeuze❩ examen. 

Zeker voor het ingangsexamen is een goed inzicht op voorhand uiterst belangrijk om het examen succesvol op te lossen. Hierbij dan ook enkele feiten en “berekeningen” waarmee u uw kansen op slagen verder kan verhogen. Dit zijn tips die ook aan de universiteit en de verdere geneeskundige opleiding ❨met – in Leuven althans – heel veel multiple choice examens❩ van tel zijn. 

 • Begin eerst met de vragen die je weet en zeker kan oplossen. Zo werk je het efficiëntst! Het Het toelatingsexamen is een examen waar je op zeker moet spelen. Beheers dus je drang om de moeilijke vragen als eerst op te lossen en zo je kostbare tijd te verspillen voor vragen die je wel kan oplossen en zekere punten mee kan scoren! 
 • Elk woord op het toelatingsexamen kan belangrijk zijn. Lees de vragen aandachtig! Er kunnen dubbele ontkenningen voorkomen of “look alike” antwoorden,… Zoals u kunt merken in alle oefeningen uit het boek en de e-learning zijn de auteurs van het toelatingsexamen zich ook bewust van de vaak voorkomende fouten. Deze foute antwoorden staan vaak ook tussen de keuzemogelijkheden. Laat je dus niet vangen. Wees nauwkeurig en ga beredeneerd te werk zoals in het oefenboek. Sommige vragen zijn heel snel op te lossen door niet het correcte antwoord te zoeken maar alle foute antwoorden te elimineren. Kortom ga niet te kort door de bocht bij de vragen waarvan je zeker bent. Overlees ze aandachtig en werk systematisch. 
 • Een goede strategie is als volgt: 
  1. Je lost de vragen op die u zeker weet/kent en vinkt deze aan. Vervolgens werk je aan de moeilijkere oefeningen. De oefeningen die je niet kan oplossen laat je achterwege of probeer je op te lossen indien je tijd over hebt,
  2. Probeer nu de moeilijkere vragen ook op te lossen. Indien je meer dan 30/45 vragen zeker weet en bij enkele vragen twijfelt tussen twee keuzemogelijkheden is het statistisch gezien interessant om te “gokken”. Uiteraard dien je dit beredeneerd te doen en niet op te veel vragen toe te passen. Elk fout antwoord wordt gepenaliseerd met 1/(aantal keuzemogelijkheden -1). Op het toelatingsexamen komt dit neer op -0,3 indien er vier keuzemogelijkheden zijn. Als je er 30 zeker weet heb je al 30/45. Indien je nu nog drie vragen fout zou gokken heb je 29/45. Echter indien je er twee juist gokt (+2) en één fout (-0,3) heb je nu 31,7/45. Het kan dus interessant zijn om te gokken indien je voldoende marge hebt.

Na deze uitleg nog enkele véél belangrijkere tips

 • Werk rustig en systematisch
 • Laat je niet afleiden of opjagen door de massa mensen
 • Onthou dat biologie vaak een “goedmaker” kan zijn voor een minder goed deeltje en dit pas in de namiddag zal bevraagd worden
 • Blijf aandacht op het IVV-deel, ook al is dit op het einde van de dag
 • Eén minuutje pauze kan helpen uw concentratie te hernemen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *