8.2.1 Hormonale regeling

Hormonale regeling bij de man

Hét mannelijk geslachtshormoon is testosteron. Het is verantwoordelijk voor de secundaire geslachtskenmerken en wordt geproduceerd in de interstitiële cellen in de testes (Leydigcellen). De productie van testosteron staat onder controle van het hypofysehormoon LH: luteïniserend hormoon. LH wordt in context van de man ook dikwijls het ICSH genoemd: interstitiële cellen stimulerend hormoon.

De productie van zaadcellen zelf staat onder controle van FSH: follikelstimulerend hormoon, dat eveneens door de hypofyse wordt afgescheiden. De afscheiding in het bloed is gelijktijdig en continu.

Feedbackmechanisme

Het terugkoppelingsmechanisme vindt plaats tussen de hypothalamus, hypofyse en de geslachtsorganen. Testosteron remt de vorming van LH (negatieve feedback, zie hoofdstuk 10). Inhibine, dat vrijkomt bij productie van zaadcellen) remt de vorming van FSH. Vanaf de pubertijd begint de vorming van de geslachtscellen. Dit gebeurt onder invloed van twee hormonen. FSH stimuleert de vorming van zaadcellen en testosteron zorgt voor de verdere ontwikkeling van die zaadcellen. Testosteron wordt aangemaakt door de interstitiële cellen. Deze cellen liggen tussen de zaadkanaaltjes. Ze doen dit onder invloed van LH.

Alleen een te hoge concentratie testosteron remt de hypofyse af met de productie van LH. Als er minder LH wordt geproduceerd heeft dit weer invloed op de productie van testosteron, want wanneer er een te lage concentratie testosteron in het bloed is, krijgt de hypofyse weer het signaal om meer LH aan te maken. Zo beïnvloeden de twee hormonen elkaars secretie (afgifte van hormonen). Dit proces wordt ook wel terugkoppeling of negatieve feedback genoemd.

Hormonale regeling bij de man